Információk a Magyarországi Református Egyház új énekeskönyvéről.

Kedves Testvérek!

Az új Református énekeskönyv iránt akkora érdeklődés mutatkozik, hogy több mint hatvanötezer példány már el is fogyott. Köszönjük!

Megjelent az új énekeskönyv kis és nagy méretű kiadása is; jelenleg ez is elérhető a középméretű változatok mellett. 

Bár a nyomdaiparban tapasztalható anyagbeszerzési problémák továbbra is nagyban nehezítik a zavartalan ellátást, természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy valamennyi változatból elegendő készlet álljon rendelkezésre, amint lehetséges. Honlapunkon tájékoztatást adunk az egyes változatok aktuálisan várható elérhetőségéről, illetve lehetőség van e-mailes értesítés kérésére is. 

A beérkező írásos megrendeléseket feldolgozzuk, és amint lehetséges, teljesítjük. Kérjük gyülekezeteinktől, hogy a megrendeléseket központi e-mail címünkre (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy postacímünkre (1113 Budapest, Bocskai út 35.) küldjék. A bevezető kedvezmény lehetőségéről senki sem marad le. Az énekeskönyvvel kapcsolatos zsinati határozat a helyi lehetőségek figyelembevételével ajánlja a fokozatos bevezetést, és mi is ennek megfelelően: hosszabb (jelenleg korlátlan) időre kívánjuk biztosítani a református gyülekezeteknek és intézményeknek kínált bevezető kedvezményt.

Az új énekeskönyv digitális formában is elérhető a https://enekeskonyv.reformatus.hu/ oldalon.

Köszönettel és tisztelettel kérjük testvéreink türelmét.

A Kálvin Kiadó munkatársai

*

MEGJELENT AZ ÚJ REFORMÁTUS ÉNEKESKÖNYV

A reformatus.hu-n 2021. szeptember 24-ei cikke.

Az elmúlt évszázadban énekeskönyvünk a református egyház egyik leghitelesebb, büszkeségre méltán okot adó alkotása volt. A megújítás ennek ellenére már régóta esedékes volt – mondta Fekete Károly tiszántúli püspök az egyház szeptember 24-i zsinati ülésén. Az énekeskönyv 210 új énekkel bővült. Az új énekeskönyvvel több mint tízéves munka fejeződött be.

Szeptember 27-e, hétfőtől kapható az új Református énekeskönyv. Az énekeskönyv ára 3 300 forint. Református közösségeink bevezető áron, a megszokottnál nagyobb kedvezménnyel vásárolhatják meg az új énekeskönyvet a Kálvin Kiadónál, emellett értékhatárhoz kötött kedvezmények is elérhetők. A részletekről a kiadó honlapján tájékozódhatnak. Digitális formában az enekeskonyv.reformatus.hu oldalon érhető el az énekeskönyv, illetve hamarosan mobiltelefonos applikáció is készül majd hozzá.

Az új református énekeskönyv többféle színben és egyelőre egyféle méretben kapható a Kálvin Kiadónál.

Az énekeskönyv advent első vasárnapjától, november 28-tól a Magyarországi Református Egyház hivatalos énekeskönyve, erről döntött szeptember 24-i ülésén egyházunk Zsinata. Az új énekeskönyv megjelenéséről Bódiss Tamás, a Zsinati Hivatal Országos Egyházzenei Irodájának vezetője elmondta:

„Új énekeskönyvünk megújult tartalommal és megújult beosztással kívánja segíteni istentiszteleteinken az éneklés liturgikus funkcióját, az adott istentisztelet rendjének és az egyházi év ünnepi időszakainak megélését. Elhagytunk nem használt énekeket, megtartottunk minden ismert, használatban lévő éneket, szükség esetén igazítva azok kottaképén, szövegezésén. A kevéssé ismert, ám értékes tételeknél szöveg- és dallamigazítással próbáltuk növelni azok használatának jövőbeni esélyeit, végül pedig kiegészítettük az énekeskönyvet már ismert és igényelt, valamint az eddigi énekanyagot témában, illetve stílusban gazdagító új énekekkel. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik az énekeskönyv összeállításán áldozatos munkával fáradoztak. Legyen ez az új énekeskönyv Isten eszköze egyházunk és gyülekezeteink megújulásában!”

Az énekeskönyvben a korábbi változat ötvenöt, legritkábban használt énekének kivételével fellelhető az előző énekeskönyv teljes énekanyaga. Emellett kétszáztíz új éneket is tartalmaz. Annak érdekében, hogy a korábbi énekeskönyv számozásához szokott olvasók számára megkönnyítsék az új énekeskönyvben a tájékozódást, a készítők összehasonlító táblázatot tettek közzé.

Az elmúlt évszázadban énekeskönyvünk a református egyház egyik leghitelesebb, büszkeségre méltán okot adó alkotása volt. A megújítás ennek ellenére már régóta esedékes volt. Mint arra Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke felhívta a figyelmet:

„Hetven év telt el 1948 óta, ami az éneklés változásait tekintve nagyon hosszú idő. Az a reménységünk, hogy okulni fog egyházunk ennek a korszaknak a vitáiból és az énekeskönyvvel kapcsolatos hiányérzetből. Az énekcsoportokra osztott számozással, amely az énekanyag további bővítésére hív, azt szeretnénk ösztönözni, hogy az énekeskönyv ügyének gondozása, a használat közben megmutatkozó további alakítás ne várasson olyan hosszú ideig magára, mint ahogyan az most történt.”