Hirdetés
MagyarEnglish
Blog
Isten vonzásában – Beszélgetés Bölcsföldiné Türk Emesével Nyomtatás E-mail
2016. augusztus 19. péntek, 12:19

altSzabad, őszinte és Isten jelenlétében zajlik – ezek a jó hittanóra ismérvei – mondja Bölcsföldiné Türk Emese, a Baár–Madas Református Gimnázium és Általános Iskola tanára. Vajon mire kíváncsiak a gyerekek a hittanórán? Hogyan lehet érdekessé tenni számukra a hit kérdéseit? – ezekről is faggattuk a hetedikes hittankönyv szerzőjét, Bölcsföldiné Türk Emesét.

Az Isten vonzásában címet kapta a hetedikes hittankönyv. Hogyan lehet erről a témáról írni a hetedikeseknek?

Isten vonzását egy szimbólumon keresztül ragadja meg a tankönyv, ami a nyitott kapu, azaz Isten tárt kapuval várja őket, kinyitja magát előttük. A hetedikesek éppen átmeneti korszakban vannak, számos dologban még gyerekek, de már felveszik a felnőttes dolgokat. Isten vonzásáról elsősorban nem egy könyvön keresztül lesz élményük, hanem személyek által, akikkel kapcsolatban kerülhetnek. Ez a könyv igazán akkor ér valamit, ha nem csupán tankönyv marad, hanem a hitoktató is felmutatja Isten vonzását. A könyv csak egy eszköz ehhez a célhoz.

Több korosztályt is tanít. Mi az, ami a hetedikeseket foglalkoztatja?

Ez ugyanúgy változó lehet, mint a felnőtteknél. Vannak osztályok, ahol rendkívül nyitottak az egész világra, máshol zárkózottabbak. A szerelem, a barátság természetesen foglalkoztatja őket, de ezt még nem osztják meg úgy, mint néhány évvel később, 15-16 éves korban. Ez az időszak még a finom kérdések ideje. Érdekli őket a politika, a vagyon, a gazdagság, hogy mijük van, és hogyan lehetnek jelen a közösségben a státuszszimbólumaikkal, hogy kik is ők valójában. Keresik az identitásukat, éppen ezért az egyház kevésbé foglalkoztatja ebben a korban a gyerekeket, inkább az érdekes számukra, hogyan viszonyuljanak a többiekhez, a más felekezetűekhez. Akik nagyjából ismerik református gyökereiket, összehasonlítják magukat a baptistákkal, katolikusokkal, szabad keresztényekkel.

Bővebben...
 
Ajánló a Theologiai Szemle legújabb, 2016/2-es számához Nyomtatás E-mail
2016. augusztus 04. csütörtök, 16:02

altJúlius hónapban megjelent a Theologiai Szemle (a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának folyóirata) legújabb, 2016/2-es száma. Ezúttal is a folyóirat hivatalos weboldalát hívjuk segítségül az új lapszám bővebb tartalmi ismertetéséhez.

De előtte kedvcsinálóként álljon itt a részletes tartalomjegyzék:

 
A FŐSZERKESZTŐ JEGYZETE
BÓNA ZOLTÁN: A mélység, és a határhelyzet

SZÓLJ, URAM!
KHALED A. LÁSZLÓ: Pünkösd utáni útravaló: a szeretet hármas szabálya

TANÍTS MINKET, URUNK!
KUSTÁR GYÖRGY: A ki nem mondható margójára A Bultmann-iskola, különösen Ernst Fuchs
szeretetfelfogása

KOVÁCS ÁBRAHÁM : Evolúció, evangelikalizmus és liberális teológia. Henry Drummond „Természeti törvény
a szellemi világban" című könyvének hazai protestáns fogadtatása

KOCSEV MIKLÓS: A hallgatóság mint a felkészülést befolyásoló tényező

SIBA BALÁZS: Az egyházi kultúra és a lelkészszerep

KITEKINTÉS
VÉGH LÁSZLÓ: Az atomerőművek és az emberiség jövője

VICTOR ANDRÁS: Az atomenergia környezeti vonatkozásai

BÉRES TAMÁS: Az atomenergia kockázatetikai perspektívájának alapszempontjai

FAZAKAS SÁNDOR: Az erkölcsi értékítélet kialakításának módszere

ÖKUMENIKUS SZEMLE
ULRICH KÖRTNER: Több felelősséget, kevesebb érzületet (Fordította: Ódor Balázs)

KÖNYVSZEMLE
HELLA FERENC ISTVÁN: Tomka János–Bőgel György: Vezetés egykor és most – A Biblia és a menedzsment;
Megéri jónak lenni? – A Biblia és a menedzsment II.

LÁSZLÓNÉ AGOD ANETT: A szembenállástól a közösségig. Evangélikus–római katolikus közös megemlékezés
a reformációról 2017-ben

A lap mostani és korábbi számai megrendelhetők, teljes vagy részévfolyam előfizethető a webáruházunkban.

 

 
Megjelent a Confessio 2016/2. száma – A szerkesztőség ajánlója Nyomtatás E-mail
2016. július 28. csütörtök, 11:01

altA legújabb szám témája az európai kultúrához való viszony változása a 21. századi ember életében.

„... nemcsak arra hívattunk, hogy Jézussal együtt legyünk ott a sötétségben, hanem arra, hogy Jézus maga általunk legyen jelen a szenvedő világban" – olvasható az idei második szám meditációja Lovas András gazdagréti lelkipásztor tollából.

Az európai kultúra gyökereiről és változásairól Szűcs Ferenc teológiai professzor értekezik, egyebek mellett a szekularizációt, a globalizációt és a jövőt is vizsgálja teológiai szempontból. Karasszon István a kétezer éve adott keresztyén identitásunk és a 21. századi kultúra kapcsolatáról ír...

A továbbiak a reformatus.hu oldalon olvashatók.

Az online folyóirat a http://confessio.reformatus.hu/20162 címen érhető el.

 
A Református Cigánymisszió könyvheti zenés dedikálása Nyomtatás E-mail
2016. június 28. kedd, 14:32
alt2016. június 11-én az Országodba befogadtál című interjúkötet szereplői és alkotói örömzenéltek és dedikáltak a Kálvin Kiadó könyvheti standjánál a Vörösmarty téren. Az eseményről készült fotókat galériánkban tekinthetik meg.
Fotók: Hossala Tamás
 
 
 
Könyvadomány a Tomori Református Óvodának Nyomtatás E-mail
2016. június 20. hétfő, 14:38

alt2016 májusában a Tomori Református Óvoda könyvtára részére adományoztunk egy kisebb könyvcsomagot, amelynek a gyermekek láthatóan nagyon örültek. Reméljük, hogy mindnyájan örömmel lapozgatják, olvasgatják majd e kiadványokat.

Galériánkban további képek is találhatók a lurkókról.

 
Zenés könyvheti dedikálás! Nyomtatás E-mail
2016. június 06. hétfő, 10:18

alt2016. június 11-én, 15.30 órától az Országodba befogadtál című interjúkötet szereplői és alkotói dedikálnak és örömzenélnek a Kálvin Kiadó könyheti standjánál (Bp., Vörösmarty tér, 85-ös pavilon).

A nagysikerű könyv 16 cigány származású keresztyénnel készült beszélgetést tartalmaz. Címe a magyarországi cigányok himnuszának záró sorát idézi, ahogy azt a keresztyén romák éneklik.

Egy előzetes rádióinterjú a Katolikus Rádió 2016. június 6-diki KAPCSOLATBAN című műsorából: http://www.katolikusradio.hu/musoraink/adas/386667

Bővebben...
 
A Magyar Bibliatársulat és a Kálvin Kiadó a 87. Ünnepi Könyvhéten Nyomtatás E-mail
2016. június 06. hétfő, 09:36

altA Magyar Bibliatársulat és a Kálvin Kiadó
2016. június 9-től 13-ig (csütörtöktől hétfőig)
szeretettel vár minden kedves érdeklődőt
a 87. Ünnepi Könyvhétre
(Budapest V. ker., Vörösmarty tér, 85-ös pavilon).

Színes kínálattal, kedvezményes vásárlási lehetőséggel várjuk látogatóinkat. 

Június 11-én (szombaton) 15.30 órától zenés dedikálásra hívogatnak
a Kálvin Kiadó gondozásában megjelent Országodba befogadtál című interjúkötet
riportalanyai és szerkesztője. A részletek itt olvashatók.

Az Ünnepi Könyvhétről részletes információk az esemény honlapján.

 
Megjelent a Bibliaismereti kézikönyv 2., javított kiadása! Nyomtatás E-mail
2016. május 27. péntek, 14:15

 

Bibliaismereti kézikönyv
Bolti ár:  4 500 Ft
Internetes ár:
3 825 Ft
Megtakarítás: 15%
Kosárba!

Örömmel adunk hírt arról, hogy a régóta kedvelt Bibliaismereti kézikönyv (szerkesztette: Pecsuk Ottó) 2., javított kiadása már kapható boltjainkban, illetve megrendelhető webáruházunkban.

A kötetről bővebben:
A Magyar Bibliatársulatnak a protestáns bibliafordítások szövegének gondozása, kiadása mellett kiemelt feladata azok ismeretterjesztő jellegű népszerűsítése is. Ezért látta szükségét egy a teljes Biblia tartalmi ismertetésére alkalmas kiadvány elkészítésének. A célba vett olvasók elsősorban a közép- és felsőfokú tanulmányaikat folytató fiatalok. De haszonnal forgathatja a bibliai kor egykori kultúrái és irodalmuk iránt érdeklődő szélesebb olvasóközönség is. A könyv alapvető ismereteket nyújt az egyes bibliai könyvcsoportok és könyvek szerzőiről és azok korabeli felhasználóiról, valamint rövid és közérthető tartalmi összefoglalással, érdekes irodalom- és kultúrtörténeti információkkal segíti a szövegek jobb megértését. E fejezetek része az olvasókat további kutatásukban segítő, ajánlott magyar nyelvű irodalom felsorolása. Találhatunk még a kötetben egy-egy általános bevezetést az Ó- és az Újszövetségbe, rövid ismertetést a deuterokanonikus bibliai könyvekről, s egy-egy időrendi táblázatot szintén az ó-, illetve az újszövetségi korhoz. A szerzők a hazai protestáns teológiai egyetemek elismert biblikus tudósai.

 
Akció tanév végére, nyári táborra Nyomtatás E-mail
2016. május 27. péntek, 10:43

A KÁLVIN KIADÓ ENGEDMÉNYES KÖNYVAJÁNLATA ISKOLÁK ÉS GYÜLEKEZETEK RÉSZÉRE:
30% engedménnyel kínáljuk az alábbi ajánlóban szereplő kiadványainkat 2016. augusztus 31-ig, legalább 15 példány rendelése esetén. A felsorolt címek tetszőleges mennyiségben választhatóak. Az engedmény érvényesítése érdekében az előreutalást és kártyás fizetést szíveskedjenek mellőzni. Az igyenes szállításra vonatkozó 25000 Ft értékhatár erre az akcióra is vonatkozik.

Ajánló

 
Magyar Református Egység Napja – 2016-ban Kolozsvárott Nyomtatás E-mail
2016. május 20. péntek, 18:26

altKolozsváron tartják a magyar református egység napi központi úrvacsorás hálaadó istentiszteletet május 22-én. Erdélyben egyúttal ezen a napon kezdődik a 2017. október 31-ig tartó reformációi emlékév is.

Május 22-én Kolozsváron, a Farkas utcai templomban – helyi idő szerint 12 órai kezdettel – tartják a Magyar Református Egység Napja központi úrvacsorás hálaadó istentiszteletét, melyet még aznap délután közvetít a Duna Televízió is. Az egység valódi megélése érdekében erre a Kárpát-medencei reformátusság minden egyházmegyéjéből várnak képviselőket.

Az istentiszteletet után színes programmal várják az érdeklődőket Kolozsváron: az Apáczai Líceum udvarán koncertek lesznek, az Alsóvárosi (Kétágú) templomban kórustalálkozót tartanak, a Farkas utca és a romkert gyerekfoglalkozásoknak ad helyet, a Református Kollégium előtti utca „fesztivál utcává" alakul, ahol a kitelepülő standokon az egyház és missziós szervezetei, intézményei mutatkoznak be. Az események sorát este orgonakoncert zárja a Farkas utcai templomban. (Forrás: reformatus.hu)

A "fesztivál utca" sátraiban (Gaál Gábor utca) 10 és 18 óra között számos missziói szervezet mutatkozik be ezen a napon. Közöttük a Kálvin Kiadó és a Magyar Bibliatársulat is a megszokott, színes kínálatával és engedményes vásárlási lehetőséggel várja a Kárpát-medence és a világ más tájairól odalátogató református testvéreket.

Bővebb infromáció és részletes program itt olvasható.

 

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

10. oldal / 55

Eseménynaptár

November 2017
H K Sze Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Következő események

nov. 19 @ 00:00
XVII. Győri Könyvszalon
nov. 30 @ 09:30 - 16:00
Könyvbemutató Debrecenben
dec. 08 @ 00:00
Keresztyén Karácsonyi Könyvvásár 2017

Kiemelt ajánlatunk

Bolti ár:  280 Ft
Internetes ár:
252 Ft
Megtakarítás: 10%Akciós ajánlat

Bolti ár:  1 250 Ft
Internetes ár:
750 Ft
Megtakarítás: 40%

Bejelentkezés


Hírlevél feliratkozás

Galéria

  • Baráti Körös találkozó_1

Partnereink

Hirdetés