Banner
MagyarEnglish
Újdonságunk! Marilynne Robinson: A gondolkodás szabadsága

A gondolkodás szabadsága
Bolti ár:  3 490 Ft
Internetes ár:
2 967 Ft
You Save: 15%
Add to Cart

Marilynne Robinson amerikai írót a magyar olvasók elsősorban Pulitzer-díjas, itthon is szép sikert aratott regénye, a Gilead alapján ismerhetik. Ebben a kötetben esszék formájában adja tovább szellemi-eszmei, keresztyén-kálvinista hagyományát. Úgy szól az amerikai történelem és jelen, a kultúra, a gazdaság, a tudomány, illetve a vallás kérdéseiről, hogy miközben felmutatja keresztyén hitének legmélyebb spirituális-eszmei indulatait, körbejárja saját hitközösségének, örökségének legfontosabb forrásait, érvelésében szorosan összekapcsolódik a hit és a gondolkodás szabadsága, a hagyomány mélységes tisztelete és a kritikus gondolkodás és a keresztyén politikai magatartás felelőssége.

„...nem ahhoz az iskolához tartozom, amely szerint a hit szilárdságát a tantételekhez való igazodás határozza meg. Éppen ellenkezőleg, meg vagyok győződve arról, hogy az Istenbe vetett hit felszabadítja a gondolkodást, mert a gondolkodás folyamatos okulás Isten dolgairól. (...) Némelyek szemében paradoxonnak tűnhet a szellemileg nyitott vallásos hit. Ellentmondásnak tarthatják ezt a vallás ellenzői, ahogyan láthatólag számos követője is. (...) Kálvin a mindenséget olyan iskolának mondta, ahol tanulunk. Én ezt mélyen igaznak érzem. (...) »Krisztus szabadságra szabadított meg minket.«"

„Tudom, hogy akik tanultak Amerika történelméről, azt gondolják, hogy a keresztyén önhittség és a verőlegény-gazdaságtan összeházasítása a kálvinizmusban és a puritanizmusban gyökerezik. Nos, Kálvin is, a puritánok is hatalmas irodalmat hagytak maguk után. Tessék őket elővenni, és megmutatni, hol vétkesek ebben a vulgarizálásban! Vagy, ami sokkal könnyebb feladat, keressük meg azt a száz vagy ezer passzust, amelyben elutasítják ezt a gondolatot, ihletet mindig a Bibliából merítve, amelyet divatjamúlt szokásuknak megfelelően meglehetős komolysággal és figyelemmel olvastak. Mi azonban inkább kifejlesztettük az áldozatvédelem történeti változatát: bűneinket apáink nyakába varrjuk. Mondok azonban valamit, amit a köreinkben nemigen szokás: csak magunkat kárhoztathatjuk."

„A teológia és a Szentírás tanulmányozása érdeklődésem középpontjában állt egész felnőtt életemben. Érdekel a szépirodalom, az esszé- és regényírás is. Gyakran becsmérlik a teológiát, mondván, hogy az intellektus síkjára viszi azt, aminek tapasztalatnak, magatartásnak vagy cselekvésnek kellene lennie. Ha valamennyire is törődtem volna azzal, hogy a teológiának milyen kicsi a becsülete, még az egyházakban is, felhagytam volna vele, és elmondhatatlanul soktól fosztottam volna meg magamat. A becsmérlés szokása kényszerít, rombol, elszegényít, és nehéz tőle szabadulni. A teológia, akárcsak az intellektuális eszmélkedés, szép, ha jól művelik, szépsége táplálta lelkemet, és alakította kezem minden munkáját."

Marilynne Robinson amerikai író, esszéíró 1943-ban született Idaho államban. A híres Iowa Writers' Workshop emeritus professzora. Műveinek jelentőségét többek között Pulitzer- (2005), Orange- (2009), Kongresszusi Könyvtár- (2016) díjjal ismerték el.

Marilynne Robinson
A gondolkodás szabadsága
Kálvinista tűnődések
Fordította: Pásztor Péter
A/5; 304 oldal; keménytáblás, védőborítóval; 3490 Ft
ISBN 9789635584055

A szerző magyar nyelven korábban megjelent regényei nálunk is megrendelhetők:

Marilynne Robinson: Gilead (Magvető Kiadó)
Marilynne Robinson: Lila (Magvető Kiadó)

Címkék:
 

Add your comment

Your name:
Comment:

Cart

Your Cart is currently empty.

Browse AuthorsLogin


Fizessen bankkártyával

Internetes vásárlását bankkártyával is fizetheti!

A bankkártyás fizetésről, és a webáruház használatáról bővebb információt a "Használati feltételek" menüpontban talál.

Product Highlights

Bolti ár:  1 200 Ft
Internetes ár:
1 020 Ft
You Save: 15%Special Offers

Bolti ár:  630 Ft
Internetes ár:
252 Ft
You Save: 60%

Newsletter

Recommend Your Cart

Your cart is empty

Events

December 2018
M T W T F S S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Our Partners

Banner