Hirdetés
MagyarEnglish
Az istenes vénember – Bibliavasárnapra

altBálint mester! Készen vagyok egy oldallal! – kiáltott oda a nyomdásznak a szedőlegény.
Jó is lesz! Jó, hogy siessünk hamarján! Mert ez a deák már mióta itt toporog – bökött festékes ujjával a nyomdászmester a vékonydongájú kamaszfiúra –, vinné a kinyomtatott oldalt Károli uramnak Göncbe, hogy olvassa meg, jól szedtük-é a sorait.
Bálint mester a szedőfához lépett, amelyben ott sorakoztak egymás után a betűk, a sorok. Egy oldalon 1850 betű, a teljes könyv több mint kétezer-négyszáz oldalra rúg majd. Akárhogy számolja, majd' félmillió betűt kell a szedőfába rakni, mire készen lesznek a nyomtatással. Mantskovit Bálint lassan, betűről betűre olvasta a sorokat. A szeme el-elidőzött egy-egy szebben metszett betűn vagy éppen az iniciálén. Szerette ezt a betűkészletet, hiszen egykori mestere, Bornemisza Péter is ezzel nyomtatta a könyveit. Halála után Bornemisza özvegyétől vette meg a nyomdát. De amikor szóba jött a magyar nyelvű Biblia nyomtatása, Németországból is hozatott még betűket. Mert szépek voltak ugyan Bornemisza uram betűi, de némelyik már megkopott a sok használatban. Fametszetes fejléceket, záródíszeket, nyomdászjegyet is vett, a címlapra sasoskoronás magyar címerhez való dúcot.
Ebben a munkában nem lehet hiba – hangoztatta nemegyszer –, hiszen ez Isten szent igéje! 

Igaz ember hitből él (Parakletos Könyvesház)
Bolti ár:  2 900 Ft
Internetes ár:
2 610 Ft
Megtakarítás: 10%
Kosárba!

A deák, a Szencből való Molnár Albert elmosolyodott magában.

„No, ezt Károli uram kicsit másként gondolja – somolygott az orra alatt, és eszébe jutott, hogy az istenes vénember, ahogyan Göncben nevezik a prédikátort, hány és hány hibát fedezett már fel –, hiába igyekszik Bálint mester, jócskán akad hiba a levonatokban. Ami nem is csoda, hiszen akárhogy igyekszik is, csak lengyel a lelkem. Megtanulta ugyan szépen a nyelvünket, de nem beszéli tökéletesen a magyart, így nem csoda, ha nem veszi észre mindig, hol hibázott a szedőlegény." Ezért is ragaszkodott hozzá Károli Gáspár, hogy minden sorát olvasni akarja a sajtó alól kikerülő Bibliájának.
Három évig fordította lelkésztársaival a Bibliát. Megfeszített, szinte emberfeletti munka volt a teljes Ó- és Újtestamentumot átültetni a magyar nyelvre ennyi idő alatt. Isten segítsége nélkül nem is mehetett volna. Huszti Imre gönci lelkész, Pelei János gönci tanító, Czeglédi János vizsolyi lelkész és Thúri Mátyás prédikátor uram segített neki a nagy munkában. Persze a munka javát Károli végezte. Éjt nappallá téve dolgozott, nem kímélte magát, mégis... Talán soha, semmi nem szerzett neki nagyobb örömöt, mint ez a megfeszített munka.
 

Most is, miközben a deákot várta, az írópultjánál állt, lúdtollal a kezében.
„Meggondolván azért az anyaszentegyháznak az mi nemzetségünk között ez dologban való fogyatkozását és jövendő épülését, másfelől az mi tisztünket (...) meg nem szűntem addig, mígnem véghöz vittem az Bibliának egészlen való megfordítását, melyben munkálódtam közel három esztendeig nagy fáradsággal, testi töredelemmel, de oly buzgóságos szeretettel, hogy én egy szempillantásig ez nagy munkát el nem úntam..." – vetette papírra ajánló gondolatait.

MIKLYA LUZSÁNYI MÓNIKA MIKLYA ZSOLT

Megjelent a Reformátusok Lapja 2017. október 15-diki számában, valamint az Igaz ember hitből él. Reformációi olvasókönyv a reformáció első évszázadából című kötetben. Ez utóbbi megrendelhető webáruházunkban is.

Rajz: Damó István

Címkék:
 

Hozzászólás

Név:
Hozzászólás:

Kosár

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Szűrés szerzőreBejelentkezés


Fizessen bankkártyával

Internetes vásárlását bankkártyával is fizetheti!

A bankkártyás fizetésről, és a webáruház használatáról bővebb információt a "Használati feltételek" menüpontban talál.

Kiemelt ajánlatunk

Bolti ár:  1 300 Ft
Internetes ár:
1 105 Ft
Megtakarítás: 15%Akciós ajánlat

Bolti ár:  950 Ft
Internetes ár:
380 Ft
Megtakarítás: 60%

Hírlevél feliratkozás

Kosár ajánlása

A kosár üres

Eseménynaptár

December 2018
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Partnereink

Hirdetés