Hirdetés
MagyarEnglish
Kada Erika: Tündér-határon túl – Áprily Lajos vallásos költészete

 

Tündér-határon túl (Kecskeméti REK)
Bolti ár:  2 900 Ft
Internetes ár:
2 465 Ft
Megtakarítás: 15%
Kosárba!

A könyv Áprily Lajos vallásos költészetét mutatja be sajátos feldolgozásban, ami magába foglalja a hagyományos műelemzés irodalmi igényességét és a hívő református költő keresztény szemléletének megvilágítását. Utóbbi, sok más közt a bibliai igéknek való tartalmi megfelelés keresésével, nemcsak a költő teológiai gondolkodásának ismérveit tárja fel, hanem mindezek érzelmi és tapasztalati hátterét is – komplex rálátást nyújtva ezzel a példaértékűen nagy tudású, klasszikus műveltségű költő-tanár hitéleti mélységeket is feltáró irodalmi munkásságára. Korábban Podmaninczky Pálné tollából jelent meg hasonló könyv Arany János és az Evangélium kapcsolatáról. Arany János, Ady Endre és más költőink mellett a szerény református költő-tanár, Áprily Lajos is nagyban rászolgált arra, hogy munkásságát keresztény oldalról is bemutassuk, vallásos költészetének elemző munkáját adjuk az őt szerető Olvasók kezébe – annál is inkább, mert 2017-ben a reformáció 500 éves jubileuma mellett Áprily Lajos születésének 130. és halálának 50. évfordulójára emlékezünk.

(...) Azt, hogy Áprily Lajos vallásos költészetéhez érdemes a XXI. század olvasóinak is értő figyelemmel fordulni, a kötet zárószavai is megerősítik: „Ezt a szavakkal ki nem fejezhető, Istenhez húzódó, eredendő ártatlanságot fedezte fel Áprily költészetében Kondor Béla kétszeres Munkácsy-díjas magyar festőművész, költő is: »Nem láttam emberben lefegyverzőbb tisztaságot... Angyal-tiszta volt, és ebből az angyal-tisztaságból magas költészetet csinált. Csak el ne felejtődjön, hogy ilyen ember is létezett.«"

A könyv hiányt pótol irodalomtudományi vonatkozásban, hiszen a műértelmezésnek azt a sajátos módszerét alkalmazza, hozza vissza, amit hosszú évtizedeken át nélkülözött a könyvszakma: az irodalmi elemzés és értékelés a választott költő műveinek erkölcsi-hitbeli megközelítésén alapszik. E sajátosságánál fogva az irodalmi élet e szegmensét fogadni tudó tudományos érdeklődés mellett – mely magába foglalja a hazai keresztény egyetemek szakembereinek, hallgatóinak és a humán tudományokban érintett magyar felsőoktatás résztvevőinek érdeklődését – a könyv tartalma kiválóan hasznosítható az állami általános és középiskolai, valamint az egyházi oktatás területén is.

Részlet Varga Nándor Kiadói ajánlásából

A költő személyéhez kapcsolódóan korlátozott példányszámban kapható még az Erdélyi Református Egyházkerület és kiadónk közös gondozásában korábban megjelent Fenyő D. György (szerk.): Áprily tanár úr Tanulmányok és emlékezések című kötet.

Címkék:
 

Hozzászólás

Név:
Hozzászólás:

Kosár

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Szűrés szerzőreBejelentkezés


Fizessen bankkártyával

Internetes vásárlását bankkártyával is fizetheti!

A bankkártyás fizetésről, és a webáruház használatáról bővebb információt a "Használati feltételek" menüpontban talál.

Kiemelt ajánlatunk

Bolti ár:  1 600 Ft
Internetes ár:
1 360 Ft
Megtakarítás: 15%Akciós ajánlat

Bolti ár:  1 200 Ft
Internetes ár:
600 Ft
Megtakarítás: 50%

Hírlevél feliratkozás

Kosár ajánlása

A kosár üres

Eseménynaptár

November 2018
H K Sze Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Partnereink

Hirdetés