Hirdetés
MagyarEnglish
Összhang – Egy beszélgetőkönyv születése

altAmikor olyan hangokat hallunk együtt, amelyek a természetes felhang-skálának felelnek meg, akkor azt érezzük, hogy ezek a hangok összhangban vannak. Ma már tudunk „gyártani" úgynevezett sinus hangot, aminek nincs semmiféle felhangja. Ez a hang éles, tónustalan, szinte fáj a fülnek. Attól szép egy hangzás, hogy benne hallunk sok minden mást is. A templomok harangjai tartalmazzák a legtöbb felhangot. Ha ráadásul a Szentháromságra emlékeztetve három összehangolt harang szól, ahogyan az ortodoxia világában gyakran, akkor különös harmóniában, igazi összhangban lehet részünk.
Mi, magyarok egyébként az átlagnál még érzékenyebbek vagyunk az összhangra. Hiszen a ragozásban figyelünk arra is, hogy magas hangrendű hangok mellé magas hangrendű ragok kerüljenek. Éppen ez az a nyelvi sajátosság, amelyet a külföldiek olyan nehezen tanulnak meg. Zsigereinkben érezzük, hogy a hangok harmóniára vágynak, s velük együtt mi is.
Nemrég megjelent egy beszélgetőkönyvünk Szűcs Ferenccel az apostoli hitvallásról.

Ez úgy született, hogy hátrahúzódva őrbottyáni házukban, a kisház könyvtárszobájában ő mondott valamit, aztán én kérdeztem, ő válaszolt, aztán megint hozzátettem valamit. Azért volt jó vele beszélgetni, mert a vele való szóváltásban önmagam lehettem. Ha a helyzet olyan volt, a téma mélyen érintett, akkor beszélhettem akár dühösen is, ha úgy alakult, akkor vicceltünk. Egyik hang természetes módon kapcsolódott a másikhoz. Ez az összhang lényege.
A zenénél mint jelképnél maradva elmondhatjuk, hogy a hitvallás születése körül volt nagy zengés-bongás. Tudjuk, mennyi vita volt a keresztyénség első néhányszáz évének egyháztörténetében. De akkor még senkit sem akartak véleményéért kivégezni, és nagyon sok ember inkább ment száműzetésbe, mert az életét is odatette az általa képviselt hittétel mellé! Ebben az alakulásban valami egészen különös, tömör és lényegre törő hitvallás született, szépen zengő, amely az egész világot áthatja. Mindenfelé megvallják ezt hétről hétre!
Az egyházban az emberek sokszor morcos képet vágva mennek el egymás mellett, de nem vállalják véleményüket. S ha vállalják is, nem úgy, hogy az a hang rezonanciára vágyik! Ha azonban nem szól szépen a trombita, senkit sem hív sehova! De ha egyik hang megrezdíti a másikat, ha bele tudunk rezonálni egymás énekébe, akkor egyre közelebb kerülünk a Hitvalláshoz.
Azt is tapasztaltam, hogy olykor a mi hangjaink disszonánsak, fals hangzásúak együtt, mert nem figyelünk a másikra, és nem akarunk kiegészítő módon odaállni egymás mellé. A képet folytatva, hangjaink nem részhangok, hanem sokszor fülsiketítő sinus hangok.

Összhang
Bolti ár:  700 Ft
Internetes ár:
595 Ft
Megtakarítás: 15%
Kosárba!

A harmónia úgy is leírható, hogy a hangok egyensúlyossága. Mai korszakunk pedig a végletekről szól. Mintha a karácsony ünnepe is kibillent volna a helyéből. Hatalmas hangzavar, csörög a pénz, mellé romantikus zenét hallunk, de mintha nem hallanánk azokat az arányos hangsorokat, amelyeket az első karácsonykor. Pásztorok mentek el Jézushoz úgy, mint királyi követek. Hatalmas urak és bölcsek indultak útnak mint koldusok. Pici kislány, Mária lett Isten szülőjévé, de Augustus császár csak háttérszereplővé változott, ő a „felhangja" Isten tettének. Fontos, de csak halkan szól a háttérben. Isten mindent a maga összhangjába alkot bele.
A Szűcs Ferenccel folytatott beszélgetések kis könyve erről szól. A címlapra Andrej Rubljov ikonját tettük Egri Erzsébet másolatában. Úgy ábrázolta a Szentháromságot, mint a három angyalt, akit megvendégelt egykor Ábrahám Mamré tölgyesében. A há­rom angyal harmóniája a Szentháromság egységét ábrázolja. Az ikonon úgy ül egy asztal mellett az Atya, a Fiú és a Szentlélek, hogy még mi is odaférünk. Az asztal negyedik oldala üres.
Nagy megtiszteltetés, hogy Szűcs Ferenccel mi odatelepedhettünk ehhez az asztalhoz, és beszélgethettünk. Nem a tanító mesélt a tanítványnak, hanem mind a ketten tanítványok voltunk, és Jézustól kérdeztük meg, hol laksz? Mert szeretnénk hozzád elmenni. Ha az Atya, a Fiú és a Szent Lélek ismeretében szeretnénk növekedni, akkor nincs más út, mint ez a lekuporodás, ez a közös tanulás.
Az a jó tanítómester, aki maga is tanítvány. Elég már abból, hogy az emberek olyan magas pulpitust készítenek, hogy ők maguk már nem is látszanak. Hallgassunk arra inkább, aki úgy tanít, hogy maga is alázatosan tanul. Mi megkérdeztük egymástól, mit jelent nekem a hit? Hol vagyok ebben a történetben? Kicsoda Isten, és kicsoda Jézus, mit mondhatunk erről? Karácsonykor különösen is érdemes együtt elgondolkodnunk szívünk igazi, mély kérdésein. Isten hív minket, a mi hangunkat Összhangjába!

Fekete Ágnes

A fenti gondolatok eredetileg 2017 decemberében a szerző által szerkesztett Összhang. Beszélgetések az Apostoli Hitvallásról című kötet bemutatóján hangzottak el a Bibliamúzeumban. Nyomtatásban a Reformátusok Lapja közölte a 2017. december 24-diki számában. 

Kép: Andrej Rubljov ikonja, Egri Erzsébet másolata. Fotó: Teszár Ákos

Címkék:
 

Hozzászólás

Név:
Hozzászólás:

Kosár

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Szűrés szerzőreBejelentkezés


Fizessen bankkártyával

Internetes vásárlását bankkártyával is fizetheti!

A bankkártyás fizetésről, és a webáruház használatáról bővebb információt a "Használati feltételek" menüpontban talál.

Kiemelt ajánlatunk

Bolti ár:  1 900 Ft
Internetes ár:
1 615 Ft
Megtakarítás: 15%Akciós ajánlat

Bolti ár:  630 Ft
Internetes ár:
252 Ft
Megtakarítás: 60%

Hírlevél feliratkozás

Kosár ajánlása

A kosár üres

Eseménynaptár

November 2018
H K Sze Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Partnereink

Hirdetés