Hirdetés
MagyarEnglish
Aktuális üzenete van a reformációnak – A Theologiai Szemle 2017/3. száma elé

altA Theologiai Szemle mindig a teológiai eszmélődést igyekszik szolgálni, ezért tematikus ünnepi számot adunk ki a reformáció emlékévében – mondja Bóna Zoltán református lelkipásztor. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa folyóiratának főszerkesztőjével az aktuális lapszámról és a szerkesztőbizottság közép-európai útjáról beszélgettünk, mielőtt elindultak Wittenberg felé.

Megjelent a Theologiai Szemle aktuális száma – rendhagyó tartalommal és formával. Milyen célok vezették a szerkesztőbizottságot az idei harmadik lapszám elkészítésekor?
– Az emlékév meghatározó gondolatokat ébresztett a szerkesztőbizottságban, hiszen a Theologiai Szem­le küldetése számos ponton kapcsolódik a reformációhoz. Akár a 16. századi, akár a folyamatos reformációra gondolunk, mindig teológiai eszmélődéssel találkozunk. Úgy érezzük, a mi lapunk ezt igyekszik szolgálni, és ezért nagyon fontosnak tartottuk, hogy ebben az esztendőben tematikus ünnepi számot adjunk ki. Arra gondoltunk, hogy nem egy témát ragadunk ki a sok közül, hanem arra keressük a választ, hogy a 21. század neves magyar és külföldi teológusai hogyan értékelik a 16. századi reformáció hatását. Egyrészt a biblikum, a rendszeres teológia és a gyakorlati teológia területein vizsgálódtunk, illetve megnéztük, hogyan jelentkeznek a társadalomban a reformáció alaptézisei. Az írásokat református, evangélikus és baptista teológusok tollából olvashatjuk. Másrészt azt is kutattuk, hogy a reformációnak milyen hatása van a különböző felekezetekben a maga történetiségében, teológiai és szociológiai vonatkozásában. És természetesen az olvasó bepillanthat a hazai és nemzetközi megemlékezésekbe is.

Theologiai Szemle
Bolti ár:  1 575 Ft
Internetes ár:
1 339 Ft
Megtakarítás: 15%
Kosárba!
 
– És mindezt magyarul, angolul és németül is megjelentetve.
– A Theologiai Szemle kisebb-nagyobb megszakításokkal kilencvenkét éve jelenik meg. Az alapítás idején a Trianon után átrajzolt felekezeti térkép és a szétszakítottság is indokolta, hogy külföldre is készült a lap. A mostani lapszámnak ez az egyik hagyománya. A másik, hogy amikor a kommunista diktatúra idején nem volt könnyű hozzáférni idegen nyelvű teológiai irodalomhoz, akkor a Theologiai Szemle fontos forrás volt abban a tekintetben is, hogy szemlézte, sőt fordította a nyugati felismeréseket. Harmadrészt pedig az is fontos, hogy most úgy gondoltuk, elküldjük, sőt személyesen el is visszük a Theologiai Szemlét azokba az intézményekbe, amelyekkel akár évszázados peregrinációs kapcsolatunk van, vagy éppen évtizedes szakmai partnerségben állunk.
– Cikkünk megjelenésekor a szerkesztőbizottság már visszatér erről a közép-európai útjáról.
– Mindenhol nagy szeretettel fogadták a felajánlásunkat, hogy elvisszük, megajándékozzuk őket a Theologiai Szemlével, és el is mondjuk, hogy mi olvasható benne. Ezzel egyfajta teológiai párbeszédet is kezdeményezünk az emlékév kapcsán arról, hogyan töltötte be a reformáció a maga szerepét egykor, és hogyan tölti be manapság. Az állomások, ahol találkozónk lesz: a komáromi egyetem, a pozsonyi magyar közösség, a prágai egyetem és a magyar nagykövetségek, a Németországi Protestáns Egyház wittenbergi irodája és az ottani egyetem, valamint a bécsi magyar közösség. A Theologiai Szemle mostani száma arról győzött meg minket a szerkesztőbizottságban, hogy a 16. századi reformáció, továbbá a folyamatos megújulás és visszatérés az evangéliumi gyökerekhez ma nagyon is aktuális. Egyházi, spirituális vonatkozásban, valamint a közösségi élet szekuláris területein, a gazdasági és a társadalmi életben, a politikában egyaránt. Ma is aktuális üzenete van a reformáció értékének és szándékának.
 

T. Németh László

ONLINE IS KUTATHATÓ

Elkészült az 1925-ös alapítású Theologiai Szemle digitális archívuma, így a legutóbbi éveket leszámítva az írások elérhetők a folyóirat honlapján, a theolszem­le.meot.hu oldalon. A szerkesztőbizottság folyamatosan várja tudományos kutatók, doktoranduszok publikációit is.

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2017. október 29-diki számában.

Címkék:
 

Hozzászólás

Név:
Hozzászólás:

Kosár

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Szűrés szerzőreBejelentkezés


Fizessen bankkártyával

Internetes vásárlását bankkártyával is fizetheti!

A bankkártyás fizetésről, és a webáruház használatáról bővebb információt a "Használati feltételek" menüpontban talál.

Kiemelt ajánlatunk

Bolti ár:  4 400 Ft
Internetes ár:
3 740 Ft
Megtakarítás: 15%Akciós ajánlat

Bolti ár:  4 300 Ft
Internetes ár:
2 451 Ft
Megtakarítás: 43%

Hírlevél feliratkozás

Kosár ajánlása

A kosár üres

Eseménynaptár

Április 2018
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Partnereink

Hirdetés