Hirdetés
MagyarEnglish
„Csak jóakaróm volt” – Jakab Miklós lelkipásztor születésének 105. évfordulóján

altJakab Miklós egy életen át vállalta a vakok és siketek lelkigondozását, ismerte a Braille-írást és jelnyelven is prédikált a hallássérülteknek. A református lelkészre emlékeztek születésének 105. évfordulóján a Református Missziói Központban.

A Jakab Miklós emléknapon vakok és siketek idézték fel személyes emlékeiket a református lelkipásztorról, aki befogadta és egész életében lelkigondozta őket. Az „agapé", az elfogadó szeretet gyakorlása tette egészen sajátossá Jakab Miklós kapcsolatát a vakokkal és a siketekkel. Ismerte a Braille írást és a jelnyelvet, mert vallotta: „közölni kell a szót, a fogalmat, a vallomást. Közölni kell önmagadat, és közölni kell készségedet, hogy elfogadod a másikat Istentől olyan küldöttként, akin keresztül hozzád közelít az Atya különleges kegyelmével."

Hittel és tudománnyal
A lelkész születésének 105. évfordulóján Tolnayné Csattos Márta, a Vakok Elemi Rehabilitációjának vezetője és Mikesi György a Cházár András EGYMI igazgatója emlékeztek meg Jakab Miklós szakmai eredményeiről és hitelességéről. Hangsúlyozták, hogy Jakab Miklós hittel és tudománnyal szolgált. Evangéliumot hirdetett, közösséget épített, lelkigondozott és igyekezett megnyerni a lelkészeket a fogyatékkal élők befogadásának. (...) 

Alkalmazkodó szeretet
Bolti ár:  1 200 Ft
Internetes ár:
1 020 Ft
Megtakarítás: 15%
Kosárba!

Könyv, kopjafa, emléktábla
Jakab Miklós lelkipásztorra emlékezve nemcsak most, hanem születésének 100. évfordulóján is számos megemlékezést tartottak. 2012 szeptemberében Tahiban, a Dunamelléki Református Egyházkerület Konferenciaközpontjában emléktáblát helyezett el Bogárdi Szabó István püspök annak emlékére, hogy a Christoffel–Blindenmission az épület létrehozásával támogatta Jakab Miklós vakok és siketek közötti szolgálatát. Novemberben a Fiumei úti sírkertben kopjafát állított a Református Missziói Központ, amelyet Bölcskei Gusztáv püspök avatott fel. Az egyház zsinata is megemlékezett a 100 éve született lelkipásztor szolgálatáról, a Kálvin Kiadó gondozásában pedig megjelent a Jakab Miklós naplói alapján készült önéletrajzi kötet Alkalmazkodó szeretet címmel. Jakab Miklós özvegye Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehetett a Parlamentben, mint igazságügyi jeltolmács.

Jakab Miklós életéről és szolgálatáról
Jakab Miklós a Csík megyei Szépvíz–Pricsketőn született 1912. november 10-én. Édesanyja, Dancs Ilona kisgyermekkorától készítette a lelkészi szolgálatra. Önéletrajzi írásában megrendítően és tényszerűen írja le azt a heroikus küzdelmet, ahogyan teológiai tanulmányainak első két évét elvégezte. A Mexicói úti iskola vastábláinak segítségével ismerkedett meg a pontírással. Több gyógypedagógiai tanfolyam elvégzése után szakképesítő vizsgát tett. A Siketek iskolájának igazgatója, Istenes Károly és Simon József szakfelügyelő, aki Ravasz László püspök hallássérült fiának nevelője volt, részt vett a vizsgán. A fogyatékkal élők közötti szolgálatra elkötelezett Jakab Miklós nagy benyomást tett rájuk. Készítettek egy ötéves tanulmányi tervet, amelyben külföldi tapasztalatcserék segítségével is támogatták a szükséges missziói vállalkozást, amelyre Jakab Miklóst alkalmasnak találták. A Teológiai Akadémia fönnállása óta először történt meg, hogy egy lelkészhallgató, egész életére nézve vállalta a vak és siket emberek lelkigondozását. (...)

1975-től feleségének aktív részvételével, folyamatosan készültek a pontírásos Bibliák, az újfordítású Újszövetség és az Ószövetség négy könyve. Nagy erőfeszítéssel elkészült a nagybetűs Újszövetség és az első hangkazettás bibliai válogatás is. Rendszeresen, mintegy száz résztvevője volt a jelnyelvi tolmácsos istentiszteleteknek, amelyre az ország minden részéből érkeztek a vakok és a siketek. Bizonyos, hogy a lelkészi szolgálatot az odaszánt szív határozza meg. Jakab Miklós lelkipásztor szíve arra a szolgálatra volt elkötelezve, amelyről Jézus így beszél: „...vakok látnak és bénák járnak, leprások tisztulnak meg, és siketek hallanak, halottak támadnak fel és szegényeknek hirdettetik az evangélium..." (Máté evangéliuma 11. rész 5-6. vers).

Személyes életében megélt valóság volt: „Az erőtleneknek erőtlenné lettem, hogy megnyerjem az erőtleneket, mindeneknek mindenné lettem, hogy mindenképpen megmentsek némelyeket. Mindezeket pedig az evangéliumért teszem, hogy én is részestárs legyek abban." (Pál apostol 1. levele a korintusiakhoz 9. rész 22-23. vers). Jakab Miklós, aki kivételes szolgálatot végzett a Magyarországi Református Egyházban, kivételes erőt is kapott. 1995-től, egyre gyengülő fizikai állapotában is kapcsolatot tartott a vakokkal és a siketekkel. Felesége segítségével levelezett, tanította, bátorította és erősítette a fogyatékkal élőket. Munkáját „különleges szeretetszolgálatnak" nevezi jelentéseiben, nem mulasztva el megvallani Jézus Krisztus dicsőségét, Akinek erejében bízott. Egyik önéletrajzi írásában arról vall, hogy csak segítői voltak a szolgálatban: mind családja, mind pedig egyházi elöljárói és szolgatársai. „Nem emlékszem rosszakarókra csak egyre is, annál több jóakaróm, nevelőm, tanítóm volt...Isten áldja meg őket!"

Jakab Miklós 1976-ban Luis Braille emlékérmet vehetett át, majd ennek arany fokozatát 1992-ben kapta meg, 1978-ban a Cházár András emlékérem bronz, majd 1988-ban az ezüst fokozatát kapta szolgálata elismeréséül. 1988-ban a Vakok Szövetségének tiszteletbeli tagjává választották.

Fekete Zsuzsa beszámolója teljes egészében elolvasható a Parókia Portálon.

Címkék:
 

Hozzászólás

Név:
Hozzászólás:

Kosár

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Szűrés szerzőreBejelentkezés


Fizessen bankkártyával

Internetes vásárlását bankkártyával is fizetheti!

A bankkártyás fizetésről, és a webáruház használatáról bővebb információt a "Használati feltételek" menüpontban talál.

Kiemelt ajánlatunk

Bolti ár:  8 100 Ft
Internetes ár:
6 885 Ft
Megtakarítás: 15%Akciós ajánlat

Bolti ár:  100 Ft
Internetes ár:
50 Ft
Megtakarítás: 50%

Hírlevél feliratkozás

Kosár ajánlása

A kosár üres

Eseménynaptár

Oktober 2017
H K Sze Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Partnereink

Hirdetés