Hirdetés
MagyarEnglish
Megjelent az első magyar nyelvű regény Kálvin Jánosról

Számadással Istennek tartozom (Tiszántúli Ref. Ek.)
Bolti ár:  3 000 Ft
Internetes ár:
2 550 Ft
Megtakarítás: 15%
Kosárba!

 Tóth-Máthé Miklósnak a legújabb, Kálvin János életéről írt regénye a napokban jelent meg a Tiszántúli Református Egyházkerület gondozásában. A szerzővel Fekete Zsuzsa a Parókia Sajtószolgálat munkatársa beszélgetett. Ennek az interjúnak egy részletével ajánljuk olvasóink figyelmébe az új kötetet. A teljes cikk a Parókia Portálon olvasható Az emberi arcél címmel.

Kevesekről hallott annyi rágalmat, és hamis állítást, mint Kálvinról, ezért saját maga akart utánajárni az igazságnak, mondja Tóth-Máthé Miklós író. Megjelent az első magyar nyelvű regény Kálvin Jánosról, a reformátor küzdelmes, mélyen emberi, hitvalló életéről.

Kálvinról írni istenkísértés
A magyar Kálvin-irodalom eddig leginkább tudományos munkákat inspirált, az elmúlt 450 évben nem született regény a reformátorról. Tóth-Máthé Miklós nagy fába vágta a fejszéjét a könyv megírásával, még akkor is, ha korábban már számos nagyszerű reformátor – többek között Méliusz Juhász Péter, Szenci Molnár Albert, Károli Gáspár valamint Ráday Pál, a református egyház első főgondnoka – életét feldolgozta regényben és drámában.

– Nagy felelősség volt megírni a Kálvin-regényt, bár a felszínen ez nem foglalkoztatott, de a tudatom mélyén valahol ott motoszkált, hogy ezzel a munkámmal úttörő vagyok. Az már önmagában is istenkísértés, ha az ember jelentős történelmi alakot próbál regényben megjeleníteni. Kálvinnál ezt különösen erősen éreztem. Szerettem volna Kálvint, az embert bemutatni, hiszen úgy vélem, az olvasók elsősorban erre kíváncsiak. Különösen motivált az is, hogy Kálvinról rengeteg rágalom és rosszindulatú megközelítés él, magam akartam utánajárni az igazságnak. A Tiszántúli Református Egyházkerület kérésére írtam a regényt, és amikor Fekete Károly püspök úr elolvasta, azt mondta, hogy a könyvem segített, hogy még jobban megismerhesse Kálvint. Ennél nagyobb elismerést nem is kaphattam volna.

Csak Istennel állt igazán kapcsolatban
Tóth-Máthé Miklós szerint aki elolvassa a regényt, a végére megtudja, miért válhatott Kálvin rigorózussá, szigorúvá, de cáfolja, hogy a reformátor mindig száraz, humortalan, beteges és aszkéta típusú ember lett volna.
– Luther Mártonról nagyon sokan írtak, hiszen ő kedves, szenvedélyes, barátságos figura volt. Kálvin pedig valójában olyan, mint a regényem címe: „Számadással Istennek tartozom". Kálvin ugyanis egész életében igazán csak Istennel állt kapcsolatban, Vele beszélte meg a dolgait. Az Isten ítéletére volt kíváncsi és sokkal kevésbé az emberekére. Talán ezért is sikerülhetett az a hatalmas tett, hogy Genfből reformációs várost alkotott. Sokszor felrótták neki azt is, hogy megszállottan keresi a rendet, a törvényeket, de ő egyértelművé tette, hogy számára a Biblia az elsődleges törvénykönyv.

„Calvin maga is meglepődött azon, hogy Béze szavai mennyire megegyeztek az ő gondolataival, melyek régóta kísértették már, ha egy-egy feladatot elvégezve visszatekintett a megvalósulásig vezető útra. Olyankor mindig imádkozott, megköszönve Istennek azt a lelkierőt, mely segített elkerülni, hogy kudarcot valljon. Egészen a kezdetektől csak Isten véleményére volt kíváncsi. Bármit cselekedett is. Ha könyvet írt, prédikált vagy tanított, kikérte Urának jóváhagyását. Ez annyira szokásává vált, hogy hallani is vélte a választ. Ha Isten „csendben" maradt, inkább elodázta a tevékenységet, amíg biztos nem volt abban, hogy már elkezdheti." (Részlet a regényből)

Címkék:
 

Hozzászólás

Név:
Hozzászólás:

Kosár

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Szűrés szerzőreBejelentkezés


Fizessen bankkártyával

Internetes vásárlását bankkártyával is fizetheti!

A bankkártyás fizetésről, és a webáruház használatáról bővebb információt a "Használati feltételek" menüpontban talál.

Kiemelt ajánlatunk

Bolti ár:  1 300 Ft
Internetes ár:
1 105 Ft
Megtakarítás: 15%Akciós ajánlat

Bolti ár:  1 250 Ft
Internetes ár:
750 Ft
Megtakarítás: 40%

Hírlevél feliratkozás

Kosár ajánlása

A kosár üres

Eseménynaptár

Oktober 2018
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Partnereink

Hirdetés