Hirdetés
MagyarEnglish
Fontos könyv

altLasius mester kis műhelyét nyomdafesték szaga lengte be. A műhelyben szorgosan dolgoztak a nyomdászlegények. Balthazar Lasius mester büszkén vezette körbe nyomdájában azt a magas, vékony férfit, akinek éppen a könyvét nyomták. A férfi szeme megakadt az egyik legényen, aki az ólomból öntött betűket rendezte szépen sorba a szövegnek megfelelően a nyomtatósínbe. Ha megvolt az első sorral, jöhetett a második, a harmadik, amíg a lap aljára nem ért.

– Látja, Calvinus mester, a nyomdász egyik legfontosabb eszköze a szeme, legfőbb barátja a türelem és a pontosság.
Kálvin bólintott, mert bizony nem lehetett egyszerű ezeket az apró betűket kézzel, egyenként kiválogatni és sorba rendezni.

– Felelősségteljes munka ez – bólogatott a nyomdász –, nem is bí­zom akárkire! Mert ha csak egy betűt elvét a szedőlegény, akkor bizony hibás lesz a nyomat. No, de így még mindig egyszerűbb könyvet nyomtatni, mint ahogy nagyapámék idejében volt, amikor az egész oldalt egyben kellett fadúcokba kifaragni. Hát még azelőtt, amikor kézzel másolták a könyveket! Nem is igen tudta megvenni más őket, mint a főurak meg a nemesemberek. Most meg bármelyik polgár hozzájuthat akár kegyelmed könyvéhez is – magyarázta Lasius mester, és egy kisebb formátumú, de vaskos könyvet nyomott Kálvin kezébe.

Institutio Christianae Religionis, A keresztyén vallás rendszere, Basel, 1536 – olvasta a könyv címlapjáról a nyomdász, majd magyarázkodva folytatta: – Itt pedig a nyomdánk jelképe: Minerva, aki ugye az iparosok istennője volt a rómaiaknál.

„Meg az igaz ügyért harcolók védelmezője" – mosolyodott el magában Kálvin, de szólni nem szólt, hanem belelapozott a könyvbe. Igazság szerint ő maga még nem akarta kiadatni ezt a könyvet. Úgy érezte, hogy még nincs kész. De egy ilyen mű talán soha nem is készülhet el, hiszen a keresztyén vallás lényegét rendszerezni egy könyvben szinte lehetetlennek tűnő feladat. Ő mégis belevágott a nagy munkába, és most ki is adatja, annak ellenére, hogy tudta, talán haláláig nem fogja befejezni ezt a művét, ami élete főműve lesz. De nem tehetett mást, ki kellett adatni, hogy valami módon megvédje a sorstársait, az evangéliumi tanok hirdetőit. Mert a hitújítás tüze fellángolt Párizsban. Nem sokkal az után, hogy Nicolas Cop és Kálvin elmenekült a városból, Párizs több pontján, még a király szobaajtaján is misét támadó plakátok jelentek meg. I. Ferenc őrjöngött, és rendeletére sokakat börtönbe vetettek, harmincöt lutheránust máglyán megégettek, többek között Étienne de la Forge kereskedőt is, akinél Kálvin egy ideig diákkorában lakott. A német fejedelmek felháborodtak az ügyön, amire a király azt válaszolta, a kivégzettek az ördög uszításai miatt őrjöngőkké váltak, és lázadást készítettek elő.
Kálvin forgatta a kezében az In­sti­tutio első kiadását. „Talán ebből majd megérti a király, hogy Isten uralkodónak. De I. Ferenc ügyet sem vetett Kálvin írására. Kegyelmet nem ismerve folytatta a reformáció híveinek üldözését, mindhalálig.
 

Miklya-Luzsányi Mónika–Miklya Zsolt

Megjelent a Reformátusok Lapja 2017. március 5-diki számának Gyermeksarok rovatában.
Rajz: Damó István

 

Kálvin János: Institutio I-II. (Új fordítás 2014)  Református Egyházi Könyvtár, Új folyam 7, ford.: Buzogány Dezső

Kálvin János: A keresztyén vallás rendszere (Institutio) I-II., ford.: Czeglédi Sándor és Rábold Gusztáv

Címkék:
 

Hozzászólás

Név:
Hozzászólás:

Kosár

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Szűrés szerzőreBejelentkezés


Fizessen bankkártyával

Internetes vásárlását bankkártyával is fizetheti!

A bankkártyás fizetésről, és a webáruház használatáról bővebb információt a "Használati feltételek" menüpontban talál.

Kiemelt ajánlatunk

Bolti ár:  15 000 Ft
Internetes ár:
15 000 Ft
Megtakarítás:Akciós ajánlat

Bolti ár:  280 Ft
Internetes ár:
179 Ft
Megtakarítás: 36%

Hírlevél feliratkozás

Kosár ajánlása

A kosár üres

Eseménynaptár

Oktober 2018
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Partnereink

Hirdetés