Hirdetés
MagyarEnglish
A Szentírás közösséget épít

toth mihala veronA Tiszántúli Református Egyházkerület valamennyi – összesen több mint négyszáz – gyülekezetét végigjárja idén a reformáció ötszázadik évfordulójára készített vándorbiblia. A kezdeményezésről Tóth-Mihala Veronika református lelkészt, a tiszántúli Hirdesd az igét! program vezetőjét kérdeztük.

A tiszántúli vándorbiblia olvasási sorrendjét otthon is követjük napi csendességünk során. A szervezők minden napra egy ó- és egy újszövetségi szakaszt jelöltek ki a Magyar Bibliatársulat ajánlása szerint. A napi olvasandó szakaszt a kerület honlapján, a ttre.hu-n lehet követni, ahogy azt is, hogy éppen melyik településen, melyik gyülekezetben jár a biblia.

– Miért indították útnak a tiszántúli vándorbibliát?

– A cél, hogy a reformáció ötszázadik és a magyar református egyház létrejöttének négyszázötvenedik évfordulóján visszatekintsünk azokra az alapvető fontosságú dolgokra, amelyek összekötik az elmúlt ötszáz és négyszázötven évet. Ilyen például a bibliaolvasás, hiszen a református egyház Bibliát rendszeresen olvasó, azt hangosan felolvasó közösség volt az elmúlt évszázadokban – ezt a csodát őrizzük, és szeretnénk megünnepelni. A Szentírást olvassuk otthon, a bibliakörökben, az istentiszteleteinken, és nem csodálkozunk rá, hogy ez mekkora ajándék. A másik cél, hogy a közösségek, gyülekezetek úgy olvassák a Bibliát, ahogy máskor esetleg nem szokták: a szomszédos gyülekezetek forgathatják együtt a Szentírást, meglátogathatják a másikat. Az akció jelkép is: bemutatja a Tiszántúli Református Egyházkerület egységét, hiszen mind a négyszáztizennégy gyülekezetben ugyanabból a bibliából olvasnak majd.

– A legújabb, 2014-ben elkészült revideált bibliafordítás szövegét olvassák majd a gyülekezetek. Miért fontos ez?

– Természetes, hogy a mi nyelvhasználatunkhoz legközelebb álló Szentírás-változatot szeretnénk olvasni és felolvasni. Ez is a reformáció szellemiségéből fakad. Amikor felolvassuk a Szentírást, az közösséget teremt egymással és Istennel is: ezt missziós lehetőségnek is tartjuk. A Biblia minden emberé, és ezt az üzenetet szeretnék minél többekkel megosztani ebben az évben. A vándorútra indult biblia szimbolizálja, hogy Isten Igéje összeköt minket, hiszen mindannyiunknak van bibliánk, de jó kézről kézre adni ezt az egyet, mert ez kifejezi, hogy a Szentírás nem az enyém, hanem a miénk, közös kincsünk.

– Milyen útvonalon megy majd a tiszántúli biblia?

– A debreceni nagytemplomból indult útjára ez az egyedi nyomtatású biblia, amely ide is fog visszatérni december 31-én. A biblia először a Debreceni Egyházmegyét járja be, aztán észak felé Hajdúvidék egy részét, Nyírség keleti részét és Szatmárt, Szabolcs-Bereget, majd dél felé indulva újra Nyírség, Hajdúvidék következik, így jut el a Nagykunságba, Csongrádba és Békésbe, majd Biharba is. Október 31-én éppen Makón lesz a biblia.

– Hogyan zajlik majd a Biblia átadása a gyülekezetek között? 

– Mindenki saját elgondolása szerint tervezi meg a felolvasást és a biblia átadását is. Debrecenben például az egyik első átadó és fogadó gyülekezet együtt olvasta a Szentírást. A Szentírás mellett van egy kísérő könyv is, amelyben minden gyülekezetnek van saját oldala, ahol megörökíthetik, mit jelentett nekik a bibliaolvasás.

Hegedűs Márk

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2017. január 8-diki számában.

Fotó: Barcza János

Címkék:
 

Hozzászólás

Név:
Hozzászólás:

Kosár

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Szűrés szerzőreBejelentkezés


Fizessen bankkártyával

Internetes vásárlását bankkártyával is fizetheti!

A bankkártyás fizetésről, és a webáruház használatáról bővebb információt a "Használati feltételek" menüpontban talál.

Kiemelt ajánlatunk

Bolti ár:  200 Ft
Internetes ár:
170 Ft
Megtakarítás: 15%Akciós ajánlat

Bolti ár:  40 Ft
Internetes ár:
24 Ft
Megtakarítás: 40%

Hírlevél feliratkozás

Kosár ajánlása

A kosár üres

Eseménynaptár

Május 2018
H K Sze Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Partnereink

Hirdetés