Hirdetés
MagyarEnglish
2017-ben hatvanéves a református Bibliaolvasó Kalauz

alt1938-ban kezdte kiadni Karácsony Sándor a bibliaolvasást segítő vezérfonalát, az ún. exodus Bibliaolvasó Közösségben. Karácsony Sándor 1952-ben meghalt, és a bibliaolvasó vezérfonal 1957-ben átkerült a Konventi Iroda Sajtóosztályának* gondozásába. Innen számíthatjuk tehát a református Bibliaolvasó Kalauz történetét. 

Az elmúlt hét évtizedben persze az olvasás rendszere némileg módosult, de a Karácsony Sándor-féle elvek megmaradtak: az ige úgy váljék mindennapi kenyerünkké, hogy közben azt a legkevésbé sem befolyásoljuk, manipuláljuk a saját gondolatainkkal. Nem mi keresünk alkalmas igéket a hangulatunkhoz, a gondjainkhoz, lelkivilágunk rezdüléseihez, hanem beleállunk egy kötött rendbe, amely a bibliai könyveket nagyjából mechanikus sorrendben elénk adja. Már Karácsony Sándor számára is fontos volt, hogy mindennap szólaljon meg az Ó- és az Újszövetség. Az Ószövetség mutassa meg, milyenek vagyunk mi emberek a magunk nyomorúságában, kisszerűségében és Isten elleni lázadásunkban, majd olvassuk el az Újszövetséget is, hogy az Jézus Krisztusra irányítsa a figyelmünket, és ezáltal hálára indítson, mindennapi útravalóval lásson el bennünket.

Mondhatná valaki, hogy ehhez a mechanikus rendhez miért kell egyáltalán Bibliaolvasó Kalauz. Miért nem elég, ha az ember felüti a Bibliát Mózes első könyvénél, és megszakítás nélkül halad a Jelenések könyve végéig? Sajnos ez lehetetlen, hiszen a Szentírás kronológiai és tematikus, illetve hosszúság szerinti sorrendben tartalmazza a szent könyveket, és a Királyok–Krónikák könyveinek, a 12 kisprófétának a folyamatos olvasása, vagy éppen a négy evangélium egymást ismétlő történetfonása még a legelszántabb olvasókat is előbb-utóbb eltántorítaná a folyamatos olvasástól. a változatosság azonban nem csak „gyönyörködtet", hanem segít is kitartanunk a bibliaolvasásban.

A Bibliaolvasó Kalauz tekintettel van az egyházi év menetére, és a nagy ünnepekre is: a karácsony és a húsvét közeledtével igyekszik a próféták messiási jövendöléseit vagy az evangéliumokat a középpontba állítani. Az Ószövetséget három- vagy négyévente, míg az Újszövetséget kétévente végigolvassuk.

Bibliaolvasó Kalauz a 2017. évre
Bolti ár:  280 Ft
Internetes ár:
252 Ft
Megtakarítás: 10%
Kosárba!

A református Bibliaolvasó Kalauz egyik sajátossága a rövid, napi elmélkedés, gondolatébresztő magyarázat. az 1990-es kiadásig minden héten csak egy, hosszabb gondolatébresztő magyarázatot közölt a Kalauz az ó- vagy az újszövetségi olvasmány egy igeszakaszából, vagy éppen a vasárnapokra megadott ünnepi zsoltárszakaszhoz kapcsolódva. az 1991-es kiadástól ez megváltozott.

Nagy Tibor, a Kalauz akkori szerkesztője ezt írta az 1991-es kiadás előszavában: „sok testvérünk régi óhajtását kívánjuk teljesíteni, amikor az Úr 1991. esztendejére magyarázatos bibliaolvasó vezérfonalat adunk a magyar reformátusok kezébe".

Bár a Kalauznak sohasem volt szándéka, hogy igehirdetési vezérfonalként is szolgáljon, sok református lelkipásztor vasárnaponként a Bibliaolvasó Kalauzból választ textust, nyilván abból a megfontolásból, hogy így legalább a rendszeres bibliaolvasó hívek számára ismert témát dolgoz majd fel igehirdetésében. a református Bibliaolvasó Kalauz jelenleg körülbelül 50 ezer példányban jelenik meg. Nincs pontos adatunk arról, hogy mennyien olvassák így a Bibliát, hiszen sokszor családonként használnak egyet, sokszor pedig a gyülekezet diakóniai munkájának keretein belül nagy mennyiségben ajándékoznak Kalauzokat időseknek vagy betegeknek is.

A határontúli református egyháztestekben, például az erdélyi és a királyhágómelléki egyházkerületben és Kárpátalján, illetve részben a felvidéken is használják a Bibliaolvasó Kalauzt. Van, ahol külön kiadványt készítenek azonos beltartalommal, és van, ahol csak a felosztást használják fel. mivel valószínűleg a legszélesebb körben terjesztett református kiadványról beszélünk, jó arra gondolni, hogy igazán és hatékonyan leginkább Isten igéjének szeretete tartja össze a magyar reformátusokat.

Pecsuk Ottó

* A Református Konventi, majd később Zsinati Iroda Sajtóosztályának 1992-től jogutódja a Kálvin Kiadó.

A cikk a 2015 októberében a Károli Egyetemen megrendezett A Bibliaolvasás gyakorlata ma című konferencián elhangzott előadás szerkesztett, rövidített változata. 
 

Fotó: http://www.vk-foldes.bibl.hu

Címkék:
 

Hozzászólás

Név:
Hozzászólás:

Kosár

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Szűrés szerzőreBejelentkezés


Fizessen bankkártyával

Internetes vásárlását bankkártyával is fizetheti!

A bankkártyás fizetésről, és a webáruház használatáról bővebb információt a "Használati feltételek" menüpontban talál.

Kiemelt ajánlatunk

Bolti ár:  3 490 Ft
Internetes ár:
2 967 Ft
Megtakarítás: 15%Akciós ajánlat

Bolti ár:  400 Ft
Internetes ár:
200 Ft
Megtakarítás: 50%

Hírlevél feliratkozás

Kosár ajánlása

A kosár üres

Eseménynaptár

December 2018
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Partnereink

Hirdetés