Hirdetés
MagyarEnglish
A Confessio frissen megjelent, 2014/2. száma elé

altA társadalmat mozgató- és egyensúlyban tartó erők - e sokakat foglalkoztató téma áll folyóiratunk következő számának középpontjában. Tanulmányíróink (Steinbach József püspök, Duráczky Bálint szociológus) és a körkérdésre válaszolók arra keresik a választ, milyen erők mozgatják a társadalmat, a nyugati társadalmakat, Európát, hazánkat. Lehetséges-e társadalmi egyensúly? Beszélhetünk-e fenntartható fejlődésről? Nevén nevezhetjük-e a társadalomban jelenlévő erőket, mint irigységet, gyűlöletet, szeretetet? Milyen szemléletváltásra van szükség?

 

Megemlékezünk a Confessio két egykori szerkesztőbizottsági tagjáról, a johannita írókról, Vajay Szabolcsról és Domahidy Andrásról (Arday Géza írása), valamint François Bovon teológusról (Karasszon István tollából).

Olvasóink szíves figyelmébe ajánljuk Füzesi Magda és Sebestény-Jáger Orsolya gyönyörű költeményeit, Tóth-Máthé Miklós kitűnő elbeszélését, a Biblia Múzeumban megrendezésre került Borsos Miklós kiállításáról szóló képes beszámolót (Békési Sándor elemző írása).
Hányadán állunk a keresztyén filmekkel? Jöhet-e valami jó Amerikából? Várható-e megtérés, vagy legalább megfelelő nézőszám olyan alkotásoktól, amelyek jó üzenetet közvetítenek silány megformáltsággal, vagy olyan látványos szuperprodukcióktól, amelyek ateista szemmel néznek bibliai történetekre?  többek között ezekre a kérdéseket vitatták meg a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének sajtófórumán is, ahol filmes szakembereket faggattak a Noé, az Isten Fia és más keresztyén filmek kapcsán  Bagdán Zsuzsanna elgondolkoztató beszámolója.

Mindhárom tanulmány érdeklődésre tarthat számot: Máté-Tóth András római katolikus teológus, a kortárs vallási és egyházi jelenségek kelet-közép-európai folyamatai iránt érdeklődő valláskutató elsősorban azzal a közeggel kapcsolatban tesz néhány megalapozott állítást, amelyben a protestáns identitás és az értelmiségi mivolt mélyreható kihívásoknak van kitéve.
A holokauszt magyarországi áldozatairól az Orosz Károly - Grescho József szerzőpáros tanulmányának közreadásával emlékezünk meg.
Martin Luther King baptista lelkipásztor Van egy álmom c. (F. Nagy Piroska fordításában közreadott), híres beszéde kapcsán Literáty Zoltán King munkásságának kontextusát vizsgálja meg, előbb a feketeteológiát, majd az amerikai polgárjogi harc környezetét, majd retorikai szempontok alapján elemzi az beszédet.

Mint valamennyi Confessio-számot, ezt is könyvszemle zárja, négy figyelemfelkeltő recenzióval.
Folyóiratunk e száma már most megrendelhető a Kálvin Kiadónál.

A Confessio Szerkesztősége

 

Felhívjuk Kedves Olvasóink figyelmét, hogy a Confessio folyóirat néhány korábbi száma már letölthető honlapunkról!

Címkék:
 

Hozzászólás

Név:
Hozzászólás:

Kosár

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Szűrés szerzőreBejelentkezés


Fizessen bankkártyával

Internetes vásárlását bankkártyával is fizetheti!

A bankkártyás fizetésről, és a webáruház használatáról bővebb információt a "Használati feltételek" menüpontban talál.

Kiemelt ajánlatunk

Bolti ár:  5 700 Ft
Internetes ár:
4 845 Ft
Megtakarítás: 15%Akciós ajánlat

Bolti ár:  1 200 Ft
Internetes ár:
600 Ft
Megtakarítás: 50%

Hírlevél feliratkozás

Kosár ajánlása

A kosár üres

Eseménynaptár

Oktober 2018
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Partnereink

Hirdetés