Hirdetés
MagyarEnglish
"Számon tartjuk őket..." - A Képes Kálvin Kalendárium 2014. évi kötetéről

 

Képes Kálvin Kalendárium 2014.
Bolti ár:  460 Ft
Internetes ár:
414 Ft
Megtakarítás: 10%
Kosárba!
Több mint hatvan esztendeje, hogy év végén megjelenik és közel harmincezer példányban újra s újra olvasókra talál a Képes Kálvin Kalendárium, a Magyarországi Református Egyház évkönyve. A 2014. évre szóló kötetben olvasható írásokkal a 450 éve elhunyt Kálvin Jánosra emlékezünk, de nemcsak azzal, hogy életrajzát felelevenítjük, hanem elsősorban azáltal, hogy teológiai, egyházi munkájának központi gondolatait és azok aktualitását keressük. Az egyházkerületek életét bemutató cikkek, a gazdag gyülekezeti beszámolók és a határokon átívelő összefogások szép példái mellett megemlékezünk a 100 éve született Farkas Józsefről és a 75 éve elhunyt Kecskeméthy Istvánról. A missziói szolgálatok közül a cigány- és a börtönmisszióról, illetve a Református Nevelőszülői Hálózat szolgálatáról olvashatnak.

 

Bővebb ajánlóként álljon itt egy személyes beszámoló a Gyülekezeteiben élő egyház című állandó rovatból, a jósvafői református közösség egyik hűséggel szolgáló presbiterétől. A Kalendárium összeállítói kezdettől fogva úgy gondolják, vallják, hogy a Magyarországi s immár az egyesült Magyar Református Egyház közösségeinek életbe vágóan fontos ismerniük, megismerniük egymást, a nagyoknak imádságban hordozni és támogatni a náluk kisebbeket; a kicsiknek hitükkel, bizonyságtételükkel erősíteni a nagyobbakat; egymást minden módon számon tartani.

Tiszáninneni Egyházkerület – Abaúji Egyházmegye

Jósvafő

Folytassuk az elején. Nem, nem elírás, valóban így gondolom, amikor a Jósvafői Református Egyházról szólok, írok, gondolkodok. Folytassuk azt, ami több évszázada a vérünkbe ivódott, mégis minden nap új. „Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete!" (Zsolt 136,1). Évek óta ez az ige köszön vissza gyülekezetünk honlapjáról mindenkire, aki okkal vagy véletlenül odatéved. Szavanként, szinte betűnként érezzük az ige igazságát magunkra nézve. Egy település, kevesebb mint 300 lakossal. Egy gyülekezet alig több mint 150 taggal. Hálaadással mondom ki a számokat, a panasz legapróbb gondolatától mentesen. Ezek vagyunk mi, a Jósvafői Református Egyházközség. Az Abaúji Egyházmegye végein, festői környezetben naponként hálát adó kicsiny gyülekezet. S a kicsiny itt csak a számokban és statisztikákban vakon bízók számára bír negatív felhanggal. Mi más fogalmakat élünk meg napi szinten: családias, odafigyelő, számon tartó, élő és élni akaró. Van miért. Templomunk nyugati része középkori eredetű, már egy 1595. évi átfogó templomösszeírás református használatban találta. Kinőttük. 1793-94-ben nagyobbították meg az épület nyugati részét, így alakult ki a templom mai formája. Papíron kifogytunk belőle. Mégis ide a tiszteletet parancsoló, ódon falak közé hívogatnak a harangok minden vasárnap Isten igéjének hallására. Nem hiába. Nagy öröm tölti szívünket és igazi ünnepnek számít, amikor egy-egy esküvőre vagy keresztségre kerül sor. Statisztika. Lehetne szomorúan, földig érő orral merengeni azokon az időkön, amikor évente 5-6 esküvő is volt, meg több volt a keresztelő, mint a temetés. Elmúlt. Inkább hálát adunk azokért, akik most részei és részesei a gyülekezetnek. Egyházközösségünk fiatal lelkipásztorunk áldozatos munkájának köszönhetően folyamatosan újul, igényli a hitmélyítő, lelkileg és szellemileg feltöltekezést adó alkalmakat, és meg is kapja. Szükség van rá. Belülről fakadó.

A teljesség igénye nélkül néhány mozzanat gyülekezetünk életéből: a hétköznapok az iskolai és óvodai hittanórák a konfirmációi felkészítő miatt igen mozgalmasak. Nagyon fontos közösségünk jövőjének szempontjából a gyermekek, ifjak hitben nevelése. Gyermekműsorokkal, kirándulásokkal, közös együttlétekkel, munkálkodásokkal próbáljuk megalapozni, építgetni gyermekeink Istenben való hitét, ami majd végigkíséri őket egész életükben. Minden téren számon tartjuk őket, ha valaki hiányzik hittanról, arról tudjuk, hogy miért. Ennek ellenére előreláthatólag nem maradnak közöttünk. Tanulás, munka, új élet röpíti messze őket. Nagy öröm számunkra, hogy Isten segítségével hat ifjú ember tett vallást hitéről a konfirmálás alkalmával és lett immár hivatalosan is „felnőtt" tagja közösségünknek. A gimnázium, az egyetem, egy új élet vár rájuk, de az elvetett mag reményeink szerint gyökeret ver a szívükben.

Megpróbálunk időszerű válaszokat adni az időszerű kérdésekre. A mi fiataljaink mennek, mások pedig jönnek, ha nem is állandó tartózkodással, de kirándulni, barlangozni, erdei iskolázni. Öreg, de szép és karbantartott parókiánk ad otthont a „Jósva" Erdei Iskolai Bázishely és Református Oktatási Centrumnak, ahová a pihenni, testileg-lelkileg feltöltődni vágyókat várjuk. Erdei iskolánk minősített erdei iskolai programokkal várja a természetet szerető és megismerni vágyó iskolásokat. Cseppkőbarlang, hucul lovak, kristálytiszta patakok, Isten teremtett csodái, melyekre áldásként tekintünk, melyeket szeretettel osztunk meg mindenkivel. Élünk, s élni akarunk nem csupán statisztikailag, de a lehetőségeinket és áldásainkat kamatoztatva Isten dicsőségére. 2013-ban az Erdei Iskola Egyesület XXIII. Országos Találkozója is nálunk került megrendezésre.

Gyülekezetünk tevékenyen részt vesz a falu közösségépítő munkájában is. Odafigyelünk idős, beteg testvéreink testének és lelkének ápolására is. Az immár huszonegyedik alkalommal megrendezésre kerülő falunapok programjai a parókia udvarán álló csűrszínpadon zajlanak. Ezeken az alkalmakon a templomban közös áhítat és koncertek vannak. Fontosnak tartjuk ezeket az együttléteket, mert kifejezik a falu és a gyülekezet összetartását, ezáltal környezetünk és lakóhelyünk élhetőbbé tételét. Büszkék vagyunk gyülekezeti kórusunkra, akik Isten nevét dicsérik éneklésükkel, mely melegséggel tölti el minden ember szívét. Énekeinket orgonakísérettel, különféle hangszerekkel adjuk elő. Általában hetente tartunk próbákat kórusvezető presbitertársunk hajlékában, ahol az éneklés mellett egy mélyre ható elmélkedésre, beszélgetésre is lehetőségünk van. Énekkarunk rendszeresen szolgál egyházi ünnepeken, jeles napok alkalmával a gyülekezeti közösségünkben éppúgy, mint más gyülekezetekben. Istennek hálát adva szolgáltunk már a környező egyházközségekben (Aggtelek, Szin, Szinpetri, Perkupa), és elvittük énekünkkel Isten dicséretét a határon túli Szalóc, Szilice és Borzova gyülekezetéhez is. Felemelő érzés volt számunkra, hogy részesei lehetünk a nagypénteki passiónak, vagy a falu karácsonyfájánál rendezett ünnepségen szolgálhattunk. Nagy gondot fordítunk nehéz helyzetben lévő embertársaink segítésére, lelki támogatására is. Így látogattunk el néhányan advent idején a Lórántffy Zsuzsanna Református Kismamaházba. Vittünk, de sokkal többet hoztunk tőlük. Mert Isten akkor is tanított bennünket, és melegséggel töltötte el szívünket rajtuk keresztül karácsony előtt.

„Dicsérjétek az Urat! Énekeljetek az Úrnak új éneket, dicséretet a hívek gyülekezetében!" (Zsolt 149,1).

Gyülekezetünk megújulását tükrözi, hogy presbiterválasztáskor az idősebb, tapasztaltabb, bölcsebb generáció mellett mi fiatalabb testvérek is bekapcsolódhattunk egyházközségünk irányításában. Megtiszteltetés számunkra, hogy Isten akaratából az elődök áldozatos munkájára építve presbitertársaimmal gyülekezetünk folyamatos újulását szolgáljuk.

A mai kor kihívásának felismeréseként, a technikán keresztül is szeretnénk Isten országának evangéliumát eljuttatni az emberek szívéhez. Ennek érdekében készült el honlapunk és facebook-profilunk, így már gyülekezetünk élete, munkálkodása a világhálón is nyomon követhető érdeklő testvéreink számára. Amiben lehetséges, tehermentesítjük négy gyülekezetben is szolgáló lelkipásztorunkat.

Nagyon fontos számunkra, hogy a presbitérium, a gyülekezet közössége, annak minden aktív tagja a lelkipásztorral közösen arra törekedjen, hogy a mi kicsi, de élni akaró és tudó gyülekezetünk tovább haladjon az elődök útján úgy, hogy megőrizzük az útravalóul kapott értékeket, és kihasználjuk az újkor kínálta lehetőségeket. Ez a lelki közösség már rendelkezik ehhez méltó tervekkel, és optimizmussal nézünk a kihívások elé. Isten adjon nekünk hozzá erőt, kitartást és legfőképp áldást!

Kontra Piroska
presbiter

Képes Kálvin Kalendárium 2014, A Magyarországi Református Egyház évkönyve (182-185. o.), Kálvin Kiadó, 2013

Címkék:
 

Hozzászólás

Név:
Hozzászólás:

Kosár

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Szűrés szerzőreBejelentkezés


Fizessen bankkártyával

Internetes vásárlását bankkártyával is fizetheti!

A bankkártyás fizetésről, és a webáruház használatáról bővebb információt a "Használati feltételek" menüpontban talál.

Kiemelt ajánlatunk

Bolti ár:  3 200 Ft
Internetes ár:
2 720 Ft
Megtakarítás: 15%Akciós ajánlat

Bolti ár:  9 900 Ft
Internetes ár:
9 900 Ft
Megtakarítás:

Hírlevél feliratkozás

Kosár ajánlása

A kosár üres

Eseménynaptár

Oktober 2018
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Partnereink

Hirdetés