Hirdetés
MagyarEnglish
Az írás kegyelmi pillanata

Palyazatos_1Reformátusok Lapja 2013. dec. 15. szám

Beszámoló a Kálvin Kiadó székházában tartott könyvbemutatóról

Egy jól ismert és kedvelt, illetve két, írásaival először megjelenő szerző kapott díjat a Kálvin Kiadó indulásának húszéves évfordulójára kiírt pályázaton. A kezdeményezésre hatvannyolc pályamű érkezett, ezek közül három művet díjazott a szakmai lektorok ajánlására a Könyvkiadói Bizottság. Ezeket ismerhették meg az érdeklődők december 5-én a Kiadó székházában rendezett könyvbemutatón. A műveket Galkó Balázs színművész szólaltatta meg.

Tóth-Máthé Miklós Kossuth papjáról írt regénye az 1948–49-es forradalom egyik kevésbé ismert alakjának állít emléket. Könyves Tóth Mihály debreceni lelkész felett kimondták a halálos ítéletet „lázító” igehirdetéseiért és a szabadságharcban játszott szerepéért, de végül várfogságot kapott. Az elbeszélés a vesztes harc és a levert forradalom keserűségével indul, mégsem a kudarc hangulata uralja. A fogságban megtapasztalt szabadság és erkölcsi tartás, a hitéhez és szolgálatához való ragaszkodás bírái fölé emeli a prédikátort – méltatta a könyvet Szász László.

A prózai kategória má­sik díjazottja Bakó Hedvig orvos, négy gyermek édesanyja, a kápolnásnyéki gyülekezet tagja. Gyerekkora óta naplót ír, és célja, hogy családja történetét írásaiból gyermekei is megismerjék. A Kálvin Kalendáriumban közzétett Sarolta hazamegy című novellája is egy régi, 20. század eleji történet megörökítése.

Az idős Sarolta alig várja, hogy családtagjai elinduljanak szüretre. Legkisebb unokájával egyedül marad, és tudja, hogy nemsokára hazamegy – Istenéhez. A halálra tudatosan, méltósággal és lelki mélységgel, szinte egy rítust követve készül, ezzel évszázados családi hagyományt ad át, és az életre felkészítő üzenetet hagy hátra. Fiatal unokája korát meghazudtolva, gondosan kíséri ebben. Szász László irodalmár elmondta, hogy szubjektív olvasói benyomása alapján ezt az írást valóban kegyelmi pillanat hozta létre. A történeten átsugárzik az emlék és a belülről, mélyen és örökölt módon megélt hit hitelessége. Mintha valamely szép családi krónika novellisztikus hatású epizódja volna az elbeszélés pillanata, amelyben két irodalmi hagyomány találkozik: Tömörkény novelláinak kegyes halál motívuma és a Kaffka Margitnál megjelenő családi hagyományok női vonulatának ereje.

Egészen más hangulatú, rövid, könnyed, humoros írásokat fűz össze Szabó György Kincsek és kacatok című könyve. A szerző építész, háromgyermekes – az alcím szerint is keresztyén – édesapa, elkötelezett tagja a szentkirályszabadjai gyülekezetnek. A kisgyerekes családi élet jeleneteit kezdte el megírni egy blogban, amelynek a válogatott feljegyzései most könyv alakban vannak előttünk. Az írások nem csak a sorstárs apukákat szólítják meg, hiszen továbbmutatnak a mennyei Atyára, aki talán éppen a legzűrösebb vagy legszórakoztatóbb eseményeken keresztül terelgeti felnőtt gyermekeit. Fekete Zsuzsa újságíró a könyvet ismertetve kiemelte, a Keresztyén apuka feljegyzései című kötet jó példa arra, hogy lehet élvezni a gyerekekkel való, sokszor vesződséges foglalkozást, és a gyerekek is a legjobb útravalót gyűjtik össze az életre egy velük foglalkozó, hitben járó édesapa mellett.

Mucsi Zsófia

 

Címkék:
 

Hozzászólás

Név:
Hozzászólás:

Kosár

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Szűrés szerzőreBejelentkezés


Fizessen bankkártyával

Internetes vásárlását bankkártyával is fizetheti!

A bankkártyás fizetésről, és a webáruház használatáról bővebb információt a "Használati feltételek" menüpontban talál.

Kiemelt ajánlatunk

Bolti ár:  6 900 Ft
Internetes ár:
5 865 Ft
Megtakarítás: 15%Akciós ajánlat

Bolti ár:  950 Ft
Internetes ár:
304 Ft
Megtakarítás: 68%

Hírlevél feliratkozás

Kosár ajánlása

A kosár üres

Eseménynaptár

December 2018
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Partnereink

Hirdetés