Hirdetés
MagyarEnglish
Kálvint olvasva... A hatalomról
Írta: Galsi Árpád   

kalvin2009-2014„A vezetőkben kevesebb a bátorság és állhatatosság, mert majdnem mindnyájukon nagyravágyás az úr, amelynél szolgalelkűbb dolog nincs. (…) A földi méltóságok mintegy aranybilincsekkel kötik meg az embert. (...) (Az alacsony sorsú emberek) sok – legalábbis a legrosszabb – béklyótól szabadok. A tekintélyes és neves embereknek viszont meg kell küzdeniük a maguk szerencséjével, hogy ez ne akadályozza őket abban, hogy engedelmeskedjenek Krisztusnak.”  (Kálvin János: János evangéliuma magyarázata. Ford. Vekerdi József)

A szék meghatározza a tudatot – fogalmazott valaki, amikor valakiről beszélgettünk, aki azelőtt „normálisnak” tűnt, de amint fontos pozícióhoz jutott, teljesen megváltozott.

A hatalomvágy, a pozícióharc, a „nagyravágyás” kiben erősebben van jelen, kiben gyengébben. Van, aki örökli a fontos pozíciót, hatalmat, van, aki megszerzi. Más sikertelenül próbálkozik, más meg sem próbál „feljebb” jutni. Van, aki irigyli, gyűlöli, van, aki féli. A „fent” és „lent” sok sebet ejt. Ezeket az erőket aligha lehet kizárni bármilyen közösség életéből.

Kálvin szerint a hatalmat nem kell irigyelni. A hatalom megkötöz. A nagyravágyás, ami nem más, mint szolgalelkűség, jobban köti azokat, akik már eleve fent vannak, mint akik elérhetetlen távolságban vannak akár még az „alsó polctól” is. Kálvin az „alacsony sorsúaknak” azt mondta, hogy ők szabadabbak. Ne irigykedjenek azokra, akik „fent” vannak, sőt legyenek irántuk megértőek: nem könnyű nekik (sem).

Kálvin bizonyos értelemben maga is „fent” volt. Egy fontos város első lelki vezetője, a reformáció nagy tekintélyű teológusa. Volt hatalma is. Belülről is érezhette mindazt, amit a vezetőket kísértő veszélyekről írt. Úgy tűnik, nem veszítette el az érzékenységét. A „fent” levőknek azt mondta: küzdjenek meg a szerencséjükkel, hogy engedelmeskedhessenek Krisztusnak.

A legfontosabb pedig, hogy Kálvin nemcsak mély emberismeretről tanúskodott, hanem mély istenismeretről is. Azért látta ugyanis másként a „fent” és a „lent” kérdését, mert – a Szentírást olvasva – Krisztusban látta magát és a világot, „kicsit” és „nagyot”. Ő, aki a tengert is lecsendesítette, a „fent” és a „lent” gyógyíthatatlannak tűnő törvényszerűségeit is felül tudja írni.

Galsi Árpád

Megjelent a Reformátusok Lapja 2011. október 2-ai számában.

Kálvint olvasva... A bibliaolvasásról

Címkék:
 

Hozzászólás

Név:
Hozzászólás:

Kosár

A bevásárlókosara jelenleg üres.

Szűrés szerzőreBejelentkezés


Fizessen bankkártyával

Internetes vásárlását bankkártyával is fizetheti!

A bankkártyás fizetésről, és a webáruház használatáról bővebb információt a "Használati feltételek" menüpontban talál.

Kiemelt ajánlatunk

Bolti ár:  6 590 Ft
Internetes ár:
5 601 Ft
Megtakarítás: 15%Akciós ajánlat

Bolti ár:  460 Ft
Internetes ár:
276 Ft
Megtakarítás: 40%

Hírlevél feliratkozás

Kosár ajánlása

A kosár üres

Eseménynaptár

Oktober 2018
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Partnereink

Hirdetés